Instrumentarium

Mijn instrumenten zijn getuned op de frequentie van 432 Hz. Dit is de frequentie van het menselijk lichaam. Ik ben begonnen met de instrumenten die mijn teacher voor me had uitgezocht tijdens mijn opleiding: handpan, sensula, hand drum, ratels, didgeridoo, regen pijp, ocean drum, native flute en kristallen klankschaal.

In de loop van de tijd zijn daar verschillende instrumenten bijgekomen, zoals een complete chakra set van kristallen klankschalen, een metalen klankschalen set uit Nepal, een Ngoni (snaarinstrument uit Afrika) een dubbele fluit uit Brazilie en een grote spiegelgong.

Hieronder zie je een aantal van mijn instrument en hoor je hoe ze klinken.

Cristal bowls:
De cristal bowls zijn gemaakt van kwarts dat op hoge temperatuur gesinterd wordt. Ze geven een heel zuiver geluid. Ik heb 7 cristal bowls in frequenties die een een chakra set vormen. Dus voor ieder chakra één. Je kunt je apart spelen of in bepaalde combinatie met elkaar.

Saxofoon
De saxofoon gebruik ik heel soms bij de sound meditatie.

Metalen klankschalen:
De metalen klankschalen komen uit Nepal.

Handpan:
Mijn handpan is getuned in de toonladder van D-mineur. De handpan wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren. De handpan is een combinatie tussen een ritmisch en een melodisch instrument.

Sansula:
De sansula is eigenlijk een marimba met een klankkast eraan. Door de klankkast wordt het geluid versterkt en kun je met behulp van je lichaam mooie wawa effecten bereiken

Native flute:
Deze native  flute komt uit Brazilie. De ene kant van de fluit heeft toongaten en  kan van toonhoogte veranderen. De andere kant heeft een vaste toon, de zogenaamde drone.

Digeridoo:
De didgeredoo is natuurlijk het instrument van de aboriginals. De didge werkt vooral op de onderste chakra’s.

Rain pipe:
De rain pipe is een lange pijp gevuld met materiaal dat als je de pijp omkeert, klinkt als regen.

Ocean drum:
De ocean drum stelt je in staat om het geluid van de zee na te bootsen.

Hand drum:
De hand drum is een trommel die in de hand wordt gehouden en bespeeld kan worden met een trommelstok of met de hand. Het instrument komt behoorlijk binnen, vooral als het vlak bij het lichaam gespeeld wordt.

Gong:
Ik heb een grote gong, die met verschillende kloppers bespeeld kan worden. Daardoor kun je afgezien van de diepe basistoon van de gong, allerlei boventonen genereren. Voor onze hersenen is dat niet te volgen, waardoor je in diepe ontspanning kunt komen.

Shruti box:
De shruti box is afkomstig uit India. Het is een soort vereenvoudigde uitvoering van een harmonium. Met behulp van schuifjes kun je een bepaald accord instellen op de  voorkant. Met behulp van een blaasbalg kun je dan lucht door de toongaten laten gaan, waardoor een mooi meditatief geluid ontstaat, dat je kunt gebruiken als basis voor stem meditatie.

Follow

Roel@soundsensations.nl